Boeken

Bart (2020). Bart is mijn fictiedebuut. Het is een korte roman voor jongeren en volwassenen over vriendschap, over opgroeien in de provincie in de jaren 80 (de tijd van Dallas, bourbontoetjes, en The Cure), maar Bart is vooral een roman over de mateloze verliefdheid en het aangrijpende lot van een wonderlijke jongen, een held. Het boek kan gelezen worden zoals je een film bekijkt, in één lange adem.

Wegwee (2019). Met Wegwee kwam een langgekoesterde droom uit. Ik lees al meer dan dertig jaar reisboeken (het liefst hele dikke) en ik wilde dolgraag zelf zo’n boek schrijven dat een lezer in staat stelt om vanuit een leunstoel mee te reizen. Het is me eindelijk gelukt! Wegwee beschrijft een lange reis door veertien landen waaronder Japan, China en Iran, maar ook heel ongewone als Noord-Korea, Turkmenistan, Nagorno-Karabach en Abchazië. Een interview in Nooit Meer Slapen over dit boek kun je hier beluisteren. 

Maakt geld gelukkig? (2018). Het aardige van Maakt geld gelukkig? is dat ik oorspronkelijk dacht een boek te gaan schrijven waarin ik zou laten zien dat geld niet gelukkig maakt. Toen ik echter tweehonderd recente wetenschappelijke artikelen had doorgeworsteld werd ik gedwongen toch echt een andere conclusie te trekken. 

Tussen je oren (2017). Dit psychologieboek voor kinderen van ongeveer 10 tot 12 jaar oud schreef ik samen met mijn vriendin Madelijn Strick. De tekeningen zijn van Senne Trip. Het is een boek waar ik erg trots op ben, en van de enthousiaste mails die ik krijg van moeders, vaders, opa’s en oma’s die het boek hebben gelezen met hun kinderen of kleinkinderen geniet ik nog steeds.

Wie (niet) reist is gek (2017). In dit semi-wetenschappelijke boek – een boek met een knipoog – zet ik een aantal psychologische voordelen van het reizen op een rij: reizen zorgt voor inspiratie en creativiteit, het haalt vooroordelen onderuit, het maakt gelukkig, en het verlengt zelfs je leven. Ik doe dit met behulp van een flink aantal anekdotes uit mijn eigen reisverleden en de lezer wordt in hoog tempo meegevoerd naar vele uiteenlopende plekken als Bhutan, Las Vegas, Ecuador, Zanzibar, Dhaka en Caïro. 

Op naar geluk (2015). In Op naar geluk vat ik de huidige wetenschappelijke kennis over geluk – een combinatie van psychologie, neurowetenschap, sociologie en economie – samen en integreer het met zowel klassieke westerse als oosterse filosofie. Vele thema’s worden behandeld zoals het belang van sociaal contact, de voordelen van het stellen van doelen, het beteugelen van emoties, en de effecten van meditatie. Ook staat het boek vol praktische tips. 

De merkwaardige psychologie van een wijndrinker (2011). In dit boek doe ik verslag van mijn uit de hand gelopen hobby: het proeven, kopen en drinken van wijn. Ik beschrijf reizen naar verschillende Franse wijnregio’s (maar ik kom ook in Australië en zelfs in Papua) en analyseer wat een passie, of extreme liefhebberij, psychologisch gezien allemaal met een mens doet. Verder neem ik mezelf flink op de hak. Het boek is alleen nog als e-book verkrijgbaar. Of misschien nog ergens tweedehands.

Whisky by numbers (2009). Dit Engelstalige boek handelt over mijn eerste schreden in de wereld van de whisky. Ik vertel hoe ik over tijd veranderde in een liefhebber en doe verslag van meerdere reizen naar Schotland. Mijn wetenschappelijke achtergrond verloochent zich niet, ik gebruik ook allerlei cijfers (en wat eenvoudige statistiek) om meer te weten te komen over uiteenlopende zaken als de betrouwbaarheid van proefnotities of het verbeteren van whisky naarmate die ouder wordt. Het boek is niet meer verkrijgbaar. 

Het slimme onbewuste (2007). In mijn eerste boek toon ik aan dat onbewuste psychologische processen veel belangrijker zijn dan we denken en dat het beeld dat we van onszelf hebben als rationele wezens die gedegen bewuste beslissingen nemen onzinnig is. Ook betoog ik dat we bij veel beslissingen juist moeten durven vertrouwen op ons onbewuste. Ik behandel meerdere thema’s als creativiteit, vooroordelen en vrije wil. Van het boek zijn inmiddels 120.000 exemplaren verkocht.